Lakás - Gipszkarton
Ajánló
Linkek
Téma
Leírás

A

z épületek belső részein a gipszet vakolásra, felületképzésre vagy díszítésre használjuk fel. Már korán felismerték, hogy jó hő- és tűzállósága miatt a fafödémeket is megvédi tűz esetén. Ez elsősorban az anyagában megkötött víznek köszönhető. Ennek eredménye lett, hogy az acélszerkezetű házak elterjedésével a térelválasztó elemekhez gipsztáblákat kezdtek alkalmazni, biztosítva a kis súlyt és a tűzvédelmet. A papírköpeny pedig megnövelte ezeknek a tábláknak a húzó-hajlító szilárdságát, megszületett a gipszkartonlap.A szárazépítés lehetővé teszi, hogy gyorsan épüljenek belőle belső épületszerkezetek, könnyű, kis szállítási költségű építőanyag válaszfalakhoz, álmennyezetekhez, tetőtőterekhez. A munka gyors és tiszta, házilagos kivitelezésre is alkalmas, nem igényel különleges szaktudást, szerszámokat.
A f enti tulajdonságok fokozottan érvényesülnek belvárosi lakások kivitelezése, felújítása során, emellett a kis önsúly miatt nem igényel előzetes statikai vizsgálatot, átalakítást.
A válaszfalakat fém vagy fa profilvázra szerelhetik, a gipszkarton lapok több rétegben is szerelhetőek, ez a hő- és hangszigetelést javítja, 3 réteg szerelését azonban már csak a fokozott tűzvédelem igényelheti. Ha a betörésbiztonság is kiemelt fontosságú, az elemek közé acélelemz szerelhető. Kettős profilvázú szerelést az elektromos vezetékek, épületgépészeti berendezések elhelyezése indokolhatja.
Ha a lapok csak falburkolatként szerepelnek, ragasztógipsszel is rögzíthetőek a teherhordó felületre. A kész felület azonnal festhető, tapétázható, meszelni azonban nem lehet!
Fürdőszobafalként is felhasználható, itt a zöld kartonnal borított impregnált lapokat használjuk. Párazáró fóliával szerelve, a hőmérséklet különbségből adódó páraátszivárgás is kiküszöbölhető.
Tetőtér beépítéseknél már általános a használata, szinte teljesen kiváltotta a nehezebb és nehézkesebben szerelhető lambériás megoldásokat.
Bár előregyártott elemekkel dolgozunk, mint a lapok, mind a profilok könnyen és gyorsan méretre vághatóak. Így szinte bármilyen méretű felületen használható, sok esetben a leszabott maradék anyagok máshol felhasználásra kerülhetnek, ha a toldások előre meg vannak tervezve.
A szabvány lapméret 2 embert igényel beépítéskor, azonban kapható 60 cm széles is, melyet egyedül is könnyedén fel lehet szerelni.
Az utómunkálatokhoz van szükség a glettelővasra és a hézagológipszre, amivel az elemek toldásai, a csavarok helyei simíthatóak el, hogy tökéletesen sima felületet kapjunk végeredményként.
Válaszfal
Válaszfal építése esetén mind a költségeket, mind a munkaidőt csökkenti ez a megoldás. Az üreges szerkezet helyet biztosít minden épületgépészeti berendezésnek, elektromos vezetékeknek. Hő- és hangszigetelési tulajdonságai megfelelőek, azonnal festhető és tapétázható a kész falfelület. A falsúly mindössze 25-40 kg/nm.
A leggyakrabban alkalmazott építési mód az oszlopvázas fém tartószerkezet. A kész szerkezet tulajdonságai a felhasznált rétegek száma, szigetelőpaplan felhasználása határozza meg.
Nem utolsó szempont, hogy ha megváltozik az épület funkciója, gyorsan szétszerelhető vagy módosítható a falszerkezet.
Előtétfal
A szárazépítészeti falszerkezetek 30 mm átmérőig minden kábel és csőtípus elvezetésére alkalmasak, vízszintesen is a vázszerkezet kikönnyítésein keresztül is. Nagyobb keresztmetszet esetén duplavázas fal alakítható ki. Jelentős előny, hogy a hagyományos módszerekkel ellentétben nincs szükség vésésre az áttörések, vezetékek számára. Ez akkor igazán fontos, ha valamely műszaki ok lehetetlenné teszi a vésést a falban.

Álmennyezet
Az álmennyezet funkciója az, hogy a helyiség belmagasságát csökkentsük, vagy hogy a födém alatt futó elektromos, légkondicionáló, etc. csöveket, vezetékeket eltakarjuk. Ezen felül, szigetelő paplannal további előnyös funkcióval ruházható fel, csökkenthető a fűtési költség, javítható a hangszigetelés, akusztika és a tűzbiztonság.
Számos világítási, szellőzési és klímaberendezés eleve összeépíthető az álmennyezet elemeivel. Emellett a kis önsúly nem terheli meg a födém teherhordó elemeit, és a sima jól festhető felület is biztosítva van. Alkalmas sérült födémek javítására is.
Tetőtér
A korábban használaton kívüli tetőtér gyors beépítésére és használatba vételéhez kiváló választás a gipszkarton lapok felszerelése. Ehhez elsősorban építési engedély szükséges, mert alapvető változást jelent az épület jellegében. Amennyiben megfelelnek a felhasznált anyagok és módszerek, úgy egy gyors és gazdaságos megoldás valósulhat meg, amely azonnal beköltözhető.
Falburkolat
Vakolás helyett is megfelelő szigetelési, esztétikai eredményt nyújt a gipszkarton alkalmazása új vagy felújításra szoruló falak esetén. Építése történhet ragasztógipsszel, vagy tartószerkezet felszerelésével, ha a fal valamely tulajdonsága nem alkalmas az előbbi megoldás alkalmazására.
Lakás - Gipszkarton