Utazás - Természet - Nagy-Sós-tó
Ajánló
Linkek
Úticél
Nagy Sós-tó
Észak-Amerika - USA - Utah - Great Salt Lake
Térkép

K

evés olyan helye van a Földnek, ahol ennyire jellegzetes és látványos táj fogadná az utazókat, mint Utahban. Ez az Egyesült Államok egyik legváltozatosabb tája. Az állam közepén és északnyugati részén lévő száraz medence központja a híres Great Salt Lake és az ezt körülölelő Great Salt Lake Desert, azaz Nagy Sós-tó sivatag.
A Föld belső erői, valamit a szél és a víz itt mély kanyonokat hoztak létre, melyek sziklarétegeiben fellelhetők mind a 13 geológiai korszak nyomai. A Földön nagyon kevés ilyen hely van, és meglepő módon még az arizonai Grand Canyon sem tartozik ezek közé.
Utah fővárosa és egyben legnagyobb városa a Sziklás-hegységben fekvő Salt Lake City, mely a Nagy-Sós-tó keleti partján épült fel, nevét is a tóról kapta. A mormonok legnagyobb települése is Salt Lake City (200 ezer lakos). Ez az USA legdinamikusabban fejlődő városa, mely mára metropolisszá vált. A közelben lévő természeti látnivalók és a város kulturális értékei miatt is kedvelt turistacélpontnak számít.
Utah nyugati részén terül el a Great Basin (magyarul Nagy-medence) néven ismeretes tájegység. Nevéhez híven valóban egy nagy medencére hasonlít, melynek meggyűrődött fenekét hegyvonulatok és völgyek tagolják. Itt található a Great Salt Lake, magyarul Nagy-Sós-tó, amely egy lefolyástalan, szerkezeti mélyedésben - az édesvíz elpárolgásával - kialakult, időszakos jellegű tó. Ez a tó valójában egy hatalmas beltenger, a Bonneville-tó maradványa, amely a harmincezertől tízezer évvel ezelőttig tartó időszakban határozta meg az itteni táj képét. Ez a tó benyúlt a mai Idaho és Nevada területére is, ekkor 557 km hosszú és 305 méter mély volt.
Feljegyzések szerint a Nagy-Sós-tót egy híres amerikai felfedező és prémvadász, James Bridger fedezte fel 1824-ben, viszont feltételezhető, hogy a mexikói spanyolok már korábban is elértek a tóhoz.
A tó keleti partját ostromló hullámok teraszokat vájtak a sziklákba, melyek ma is láthatók a Salt Lake City közelében elnyúló hegyoldalakon, és maga a főváros is egy ilyen teraszra épült
A tó ma nagyjából 130 km hosszú, 46 km széles. Átlagos területe 110 km2, legnagyobb területe viszont 2600 km2. Ha a Balatonnal összehasonlítjuk, láthatjuk, hogy annál jóval nagyobb, de hasonlóan sekély, 1-2 m mély vízfelület. A legmélyebb pontján is csak 9 méter.
Vize meglepően sok sót tartalmaz (ennél csak a Holt-tenger vize töményebb Izraelben).
Az oldott só aránya a vízmélység függvényében változik is: az északi részen 28%, a délin 11%, vagyis az ember kellemesen lebeghet a víz felszínén.
Tudvalevő, hogy az óceánok vizében lévő ásványok és nyomelemek nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára, hatékonyan segítenek azon hiánybetegségek ellen, melyektől az emberiség szenved. Az Utah-i Nagy-Sós-tó is ugyanezeket az anyagokat tartalmazza, csak sokkal koncentráltabb formában (öt-, tízszeres koncentrációban), mindemellett alacsony nátrium-tartalommal, a testfolyadékhoz hasonló, természetes arányban. Olyannyira hatékonynak bizonyult ez az összetétel, hogy a II. világháborúban az amerikai tengerészeknél egy, a Salt Lake-ből származó oldatot infúzióként is alkalmaztak.
A partot is sok helyen kiszáradt, kemény só borítja, mely teljesen sima felületű. Az ilyen aszfaltsimaságú, szélárnyékos partszakaszokat már régóta használják különböző gyorsasági motoros és autós rekordkísérletek felállítására, sok világrekord is született itt, a Bonneville-pályán.
Utazás - Természet - Nagy-Sós-tó