Utazás - Természet - Banff Nemzeti Park
Ajánló
Linkek
Úticél
Banff Nemzeti Park
Észak-Amerika - Kanada - Alberta - Banff National Park
Térkép

A

z Albertában, a Sziklás-hegységben elterülő Banff volt Kanada első nemzeti parkja. 1885-ben alapították, 1984-től pedig a Világörökség része. Területe 6641 km2, északon a Jasper-, nyugaton a Yoho-, délen pedig a Kootenay Nemzeti Park határolja. A négy park együttes területe 2 306 884 hektár, így ez a Föld harmadik legnagyobb kiterjedésű védett területe. A Banff egyike a világ leglátogatottabb nemzeti parkjainak. Sajnos a sok turista óriási károkat okoz a park élővilágában: a parkon átvezető főutakon (Transzkanadai főútvonal) évente állatok ezreit (köztük medvéket, szarvasokat) gázolnak halálra az autók, valamint a park határában folyó építkezések és a vadászat is sok kárt okoz az élővilágban.
A Banff Nemzeti Park neve korábban Sziklás Hegység Park volt. Alapításának legfőbb célja a Sulphur-hegységben lévő, mindössze 26 km2-en elterülő meleg ásványvízforrások védelme volt. A parkterület fokozatos növelését követően 1930-ban nevét Banffra változtatták. Jelenleg több mint 25 háromezres csúcsa van a parknak.
A sokáig háborítatlan vidéket régen csak néhány aranyásó és prémvadász járta. A skót Alexander Mckenzie-nek sikerült először átjutni a három-négyezer méteres csúcsokon. A 19. században fedezték fel a hegyek mélyén rejtőző ásványkincseket: rezet, cinket, urániumot. Hogy ezeket kiaknázhassák, vasutat kellett építeni. A legkedvezőbb nyomvonalak keresése közben figyeltek fel először a terület mesébe illő természeti értékeire, ekkor fedezték fel a vasút alkalmazottai a 30°C-os vizű termálforrásokat is, melyek most szabadtéri strandként szolgálják az utazók kikapcsolódását. A Pacific vasút a keleti, sűrűn lakott országrészből indul és a Bow River (Íj-folyó) völgyén hatol be a Sziklás-hegységbe.
A névadó város, Banff ma az ország legkedveltebb nyári és téli üdülőhelye. A park központja Banff és Lake Louise. A park legfőbb vonzerejét a csodás fekvésű vízesések és tavak, köztük a türkizkék vizű Moraine- és a Peyto-tó adja.
A Vermillion-tavakban talált régészeti leletek alapján a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az indiánok már több mint 10 000 éve letelepedtek a vidéken. Ma is itt élő leszármazottaik legnépesebb csoportja a navajóké.
A két világháború során különböző táborok működtek a park területén. Az I. világháborúban a Castle-hegyi internálótáboran magyar, osztrák, német és ukrán emigránsok éltek, a II. világháború idején pedig egy börtöntábort tartottak fenn a park területén.
A Banff geológiai alakja a földtörténet jura időszakában alakult ki. Két fontos, aránylag fiatal (80-120 millió éve kiemelkedett) hegylánca a Rundle- és a Temple-hegység. A felszínt az erózió tovább alakította, tavak százai, megszámlálhatatlan patak és folyó, gleccserek, jégmezők és alpesi hegységek formálódtak.
A jégkorszakban a gleccserek széles, U-alakú völgyeket vájtak maguknak a hegyláncok között, és még napjainkban is 30 gleccser és több jégmező található itt. A Banff és a Yoho Nemzeti Park határán elterülő két nagy jégmező, a közel 80 km2 területű Wapta és a Waputik. A Jasper és a Banff Nemzeti Parkot összekötő Columbia-jégmező, a 2700 méteres magasságban elnyúló Athabasca-gleccser, a Banff északi részén fekszik, a maga 325 km2-ével Észak-Amerika legnagyobb kiterjedésű jégmezőjének számít. Ide képzett idegenvezetők segítségével, gleccsertúrák keretében juthatnak el az érdeklődők. A jó hangulatú kirándulás részét képezi a mindenki számára izgalmas "hókóstolás".
A terület rendkívül változatos növényzetét az alpesi, a szubalpesi és a hegyvidéki éghajlat határozza meg. Találunk itt magashegységi fátlan övezetet, alacsonyabban fenyőerdőket, füves területeket is.
A park faunáját állatfajok százai képviselik. A terület madárvilága a viszonylag nagy fajszám ellenére is szegényes. Az alacsonyabb fekvésű völgyek lápjai és tavai közelében többféle récével, kanadai lúddal, halászsassal és az Egyesült Államok címerállatának választott fehérfejű rétisassal is találkozhatunk. A hegyek sziklái közt fészkel a ritka szirti sas és a vándorsólyom.
A Banff Nemzeti Park egy kicsi, elkerített szeglete rejti a bölényeket. Észak-Amerika legnagyobb testű állatainak egy, csupán néhány tíz egyedet számláló populációja él itt.
A Banff két legnépszerűbb túraútvonala a rövidebb Bow Völgy Parkút és a sokkal hosszabb Icefields Parkút. Bármelyiket választjuk is, csodás élményekben lehet részünk: utunkat tavak, vízesések, kilátóhelyek, folyók, erdők, kis ösvények, kanyonok és gleccserek pazar látványa fogja övezni.
Utazás - Természet - Banff Nemzeti Park