Utazás - Természet - Death Valley
Ajánló
Linkek
Úticél
Death Valley Nemzeti Park
Észak-Amerika - USA - Kalifornia - Death Valley
Térkép

A

Halál-völgy mély, árkos süllyedék 86 méterrel a tengerszint alatt, a Mojave-sivatagban, Kalifornia keleti részén. Los Angelestől északkeletre helyezkedik el, területe 13000 km2. Ezzel a hatalmas kiterjedéssel a világ nemzeti parkjainak sorában a második helyet foglalja el az Alaszkai Nemzeti Park után.
200 millió évvel ezelőtt még tengerek borították a sivatag területét. A völgy felszínét a víz eróziós munkája jócskán átalakította. 25 millió éve megváltozott a tektonikus mozgások addigi iránya: a partvidéket már nem összenyomta, hanem széthúzta. Ez a mozgás a mai napig is tart, ez okozza az USA nyugati partvidékének földrengéseit. A széthúzódás által létrehozott völgyekkel kezdett kialakulni a Halál-völgy mai formavilága. A pleisztocén jégkorszakok idején a Sierra Nevada gleccservizei feltöltötték a völgyet, tavat hoztak létre. Az utolsó ilyen tó ezen a területen a Manly-tó volt, mintegy 10 000 éve.
A tengerek és az azt követően kialakult sós tavak sós üledéket hagytak maguk után. Jelenleg is ilyen sóréteg borít közel 200 négyzetmérföldnyi területet.
A Nagy-medence déli süllyedékterületein és az Arizonai-magasföld nagyrészén szubtrópusi-trópusi sivatagi éghajlat alakult ki, melyben orográfiai hatások is közrejátszanak. Ez a vadregényes táj, kietlen vidék a kirándulók és kalandtúrázók számára valóságos paradicsom. Halál-völgy és a Mojave-sivatag átlagos csapadékösszege nem éri el a 100 mm-t, és a hőmérséklet csúcsértékei sokszor az 50 °C-ot is meghaladják. Itt mérték a Földön a legmagasabb abszolút hőmérsékletet, +56,7 °C-ot (1913. július 10-én). A magasföldön viszont enyhébb a nyár, és az egész évben napfényes, száraz időjárás nagyon egészséges.
A sivatag közepén található a Badwater-nek, azaz Rossz Víznek nevezet sekély kis tó, melynek vize a tengervíznél hatszor sósabb. Ez a tó a tengerszint alatt 86 méterrel van, ezt tartják a nyugati félteke legalacsonyabb, valamint a legmelegebb pontjának is. A park legmagasabb pontja a Teleszkóp-csúcs (3368 m).
Azt gondolhatnánk, hogy ilyen kietlen körülmények között nem sok élőlény tud életben maradni, ezzel ellentétben a sivatag itt 1000-nél is több növény- és fafajtának ad otthont, melyek közül 21 kizárólag ezen a vidéken található meg (pl. a sárga százszorszép Panamint és a kék virágú Halál-völgy zsálya). A szélsőséges meleg és a sós talaj következtében több fűfajta él itt, mint kaktuszféle. Ha a száraz időjárást tekintjük, ez elég meglepő, viszont télen, amikor több a csapadék és a hőmérséklet is alacsonyabb, a völgy egyes részei vadvirágos mezővé válnak. A völgy legjellemzőbb cserjéje a kreozotcserje és a meszkvitófa, melyek gyökere akár 15 méter mélységig is lenyúlik, hogy elérje a talajvizet. Ez a sokszínűség részben annak köszönhető, hogy a nemzeti park területén háromféle élőhely is megtalálható: az alpesi, az erdei és a sivatagi. Ezenkívül a Halál-völgyben már 1890-ben is 78 madárfajt tartottak számon, ma pedig ennek az ötszörösét. Az ornitológia szerelmesei számára a legalkalmasabb helyszínt a Salt Creek Nature ösvény biztosítja, ahol szerencsés esetben találkozhatnak hollóval, közönséges szalonkával, kék kócsaggal és pöttyös libucmadárral is.
Némely vízforrásban pedig egy csak itt őshonos halat is találhatunk (Death Valley pupfish). Ma öt különálló populációjuk van, mely egyben öt alfajt is jelent, melyek kiválóan alkalmazkodtak az extrém életkörülményekhez. Sokféle hüllőnek (főleg gyíkok és kevés kígyófaj) és emlősnek is otthont ad a völgy: sok fajta és nagy egyedszámú rágcsáló, valamint földikutya, hiúz, puma is megtalálható a területen. A legnagyobb őshonos emlős ezen a vidéken a kanadai vadjuh, melyek kisebb csordákban főként a hegyoldalakon barangolnak.
A Halál-völgy nevét 1849-ben kapta, amikor a kaliforniai aranylelőhelyek hírének hallatán nagyon sok mormon telepes indult útnak Salt Lake City felől, hogy e kincseket megszerezze. A legrövidebb út is legalább 1000 kilométer, ebből 400 km a Halál-völgyön halad át. Itt sehol nem találnak folyót vagy patakot, vagy ha mégis vízre lelnek, az is sós. 1849 októberében egy 120 szekérből álló karaván letért az útról, hogy levágjanak egy 800 km-es kerülőt. A szekerek többsége már az első akadályoknál visszafordult, de 20 szekér továbbment. Útjuk két hónapig tartott, mígnem Death Valley-be értek. Mivel a völgyön túli hegyeken szekerekkel nem juthattak volna át, így az ökreiket levágták, és a szekereket tűzifának használva sütötték meg a húst. Ezután már gyalog haladtak tovább, végül a Walkers Passon át jutottak ki. Az egyik utazó még visszanézett, és a "Goodbye, Death Valley!" szavakkal búcsúzott el a völgytől. Ez a név azonnal meg is gyökerezett, annak ellenére, hogy az egész karavánból mindössze csak egy idős ember halt meg, aki már akkor is haldoklott, amikor a völgybe érkeztek.
A telepesek aranyat és ezüstöt ugyan nem, de gazdag bórlelőhelyeket találtak. A bóraxot és a zsírkövet szappankészítéshez használják. Ezek bányászata a mai napig tart.
A park nevezetességei közül az egyik legismertebb a 230 méter magasságban fekvő Zabriskie Point. Erről a hegycsúcsról mesés panoráma nyílik a „terméketlen földnek” nevezett, pazar színekben pompázó, hegyekkel tarkított területre.
A park egy másik nevezetessége a Golden Canyon (Arany kanyon), mely nevét szikrázó színű falairól kapta.
A park egyik kanyonjában emelkedik egy mór jellegű, máig befejezetlen kúria, mely a Scotty Kastélya nevet viseli. Walter Scott, a Death Valley-ben csak Scotty-nak becézet excowboly és aranyásó azt mesélte az embereknek, hogy övé a kastély, és hogy egy, a közelben lévő titkos aranybányából származó jövedelméből finanszírozza a fenntartását. A valóság azonban az, hogy a kúria egy chicagói milliomos tulajdona volt, aki az orvosai tanácsára töltött egy rövidebb időt ezen a száraz és meleg klímájú vidéken, és semmiféle aranybánya nem volt a környéken. A kúria manapság szőnyegeknek, különböző műalkotásoknak, kézi készítésű európai bútoroknak és egy óriási orgonának ad otthont.
A Halál-völgyet 1933-ban nyilvánították műemlékké, ettől kezdve áll védelem alatt és 1994-ben vált nemzeti parkká.
A park közelében található a híres 51-es körzet és több titkos katonai bázis is.
Utazás - Természet - Death Valley