Utazás - Málta - Nevezetességek
Ajánló
Linkek
Úticél
Leírás

A

z első máltai civilizáció emléke az a 30 sziklatemplom, melyek a fő szigeteken lelhetőek fel. Közös jellegzetességük, hogy az Anyaistennőnek ajánlották, az épületek elrendezése a "lóhere" alakot követte. A korai épületek még dísztelenek voltak, a későbbiekben azonban spirális faragványokkal, dolmenekkel egészítették ki. Jellemző volt a lekerekített kialakítás, mind a belső, mind a külső falak, a közöket sziklatörmelékkel töltötték ki. Udvarukon oltárok, medencék, szobrok kaptak helyet. Eredetileg fa tetőszerkezettel voltak ellátva, ez azonban nyomtalanul elenyészett.
Ggantija
Gozo szigetén, a Xaghara fennsík közelében lelhető fel a két templomból álló komplexum. A maradványokat 1816-ban fedezték fel, a régészeti feltárását 1827-ben kezdték el, John Otto Bayer irányításával.
Maguk az épületek, és a 6 méteres magasságú fal is hatalmas kőtömbökből lett összeállítva. Neve a legendára utal, miszerint óriások építették a templomot, a hatalmas mészkőtömbökből. Az építők valódi teljesítményét jól jellemzi, hogy csak kőeszközök álltak rendelkezésükre. A kisebbik templom 4 helyiségből áll, homorú kőtömböket alkalmaztak, hogy stabilabbá tegyék az épületet. A nagyobbik templom a régebbi, a helyiségek falai befelé hajlanak, bennük oltárok, fülkék, kővázák kaptak helyet. A falakat domborművekkel, spirális faragásokkal, az élet- és természetkultusz szimbólumaival látták el.
Mnajdra
A nyugati parton található ez a 3 templomból álló komplexum. Mind más időszakban épült, a legrégebbi egyben a legkisebb is. Legjobb állapotban a második őrződött meg, mely egy szinttel lejjebb található meg, homorú homlokzattal, titkos szobákkal, melyek falaiba kémlelőnyílásokat fúrtak. A harmadik templom fekszik a legmagasabban, monumentális hármas kapun lehetett megközelíteni. Érdekesség, hogy az egyik faragvány magát a templomot ábrázolja, még ép tetővel.
Flagar Qim
Ez a sziget legnagyobb megalitikus komplexuma, többször is átépítették, ezért egyedivé vált az alaprajza. Számos szobával, fülkével egészítették ki és egyetlen olyan, mely két bejárattal rendelkezett. A homlokzat része egy 5 méteres monolit, a legnagyobb eleme az észak-keleti falban lévő 20 tonnás mészkőtömb. Itt találták meg a "máltai vénusz" szobor alakot, számos más díszfaragvány társaságában. Az épületcsoportra már 1647-ben rábukkantak, de a régészeti feltárása váratott magára 1885-ig. A legjelentősebb munkálatokat 1909-ben Sir Themistocles Zammit és T.E.Peet végezték. Mai formáját a komplexum az 1950-es restaurálás és újjáépítés során kapta.
Ta' Hagrat, Ta' Skorba
Ezen templomok a klasszikus háromlevelű lóhere alaprajzot követik.
Ta' Hagrat egy korai kőépület köré épül, két temploma a korai időszakban készült. Feltárásukat az 1920-as években végezték el, majd 1937-ben estek át a restauráláson.
Ta'Skorba egy korábbi település helyére épült, ezt bizonyítja a közelben talált i.e.4100 körülire datálható szoborleletek. Ugyancsak két templom alkotja, a nagyobbik épült korábban. A település a bronzkorban is lakott volt.
Tarxien
A három templomból álló épületegyüttes a máltai neolitikus civilizáció fénykorának alkotása. A legkorábbi része egy egyszerű templom volt, majd a déli került megépítésre, mely számos figyelemreméltó leletet, szobrot rejtett magában. A kőtömböket spirális, állatfigura faragványokkal látták el, az udvarán pedig egy nőalak állt, ma már csak az alsó része tekinthető meg.
A középső templom egyedülálló, három pár helyiséggel rendelkezett. Tágas udvarán egy kőből rakott áldozati tűzhely foglalt helyett, az egyik teremben pedig az állattetemek tárolására szolgáló kőtál. Itt is fellelhetőek a spirális, csigavonal díszfaragások a falakon és a padlón, Tarxienben pedig a kettős spirálok négyes csigavonalak is.
A templomegyüttesre 1914-ben egy helyi paraszt bukkant rá, a feltárás egy évvel később meg is kezdődött, a restaurálást 1956-ban végezték el.

Természeti érdekességek

A

mélykék mediterrán tenger körülöleli a máltai-szigeteket, számos érdekes és szép alakzatot létrehozva a felszínen és a víz alatt, melyeket a látogatók búvárkodás közben tekinthetnek meg. Az egymástól is eltérő látványt nyújtó képződmények a partvidék számos pontján megtalálhatóak.
A markáns sziklaformák a mélyben is folytatódnak, ahol bizarr formákat alakított ki a tengervíz, üregeket, barlangokat, hasadékokat. A barlangokat sokszor hatalmas méretű termek alkotják, ahol hajók és repülőgépek maradványai lelhetőek fel.
Kék-barlang
A Blue Grotto egy megkapóan szép barlang, a tengeri élőlények foszforeszkáló fényei briliáns fényjátékot vetnek a falaira. A barlang Zurrieq városkától délre található, ahonnan a kis Filfa sziget is látható. A sziget lakatlan, csak néhány gyíkfaj élőhelye. A brit uralom alatt tüzérségi gyakorló célpontnak használták, ma a máltai törvények védelmet biztosítanak a zavartalanságának. Festői látványt nyújt a tengerből kiemelkedő mészkőszirt, melyen tajtékozva törnek meg a tenger hullámai, remek témát kínálva a természetfotósoknak.
Calypso-barlang
A barlang Xaghra-tól nem messze lelhető fel, rálátást biztosítva a vörös homokkal borított Ramla-öbölre. A barlanghoz kapcsolódik a homéroszi eposz, Odüsszeia-nak egyik epizódja, mely szerint itt csábította el a főhőst a bájos nimfa Calypso, hogy hét évig tartsa szerelme "rabságában". Maga a barlang nem túl impresszív, de érdemes megtekinteni.
A Belső-tenger
Ez egy belső lagúna Dwejra-ban, és talán a szigetcsoport leglátványosabb természeti képződménye. Kialakulása annak köszönhető, hogy az évmilliókkal korábban kialakult két mészkőbarlang összeomlott. Jelenleg a sekély vizű öblöt egy közel 100 méteres barlang köti össze a nyílt tengerrel. Szélcsendes napokon ezen keresztül biztonságosan ki lehet hajózni, és meg lehet ismerkedni a Fungus-sziklával vagy az Azúr-ablakkal. A tenger ezen szakaszán sűrűn fordulnak elő halászok és fürdőzők és népszerű a búvárkodás is. Az öbölre tekint rá a Szt. Anna kápolna, mely 1963-ban épült egy korábbi öreg templom helyére.
Az Azúr-ablak
A Dwejra-öböl másik látványos felszínformája az Azúr-ablak. A sziklafal végében helyezkedik el, igen népszerű a látványos fotótémát keresők számára. Ez különösen igaz a téli, szeles időszakra, mikor a hullámok magasra csapnak fel a nyílás falán. A sziklák ezen a szakaszon fosszilizálódott kagylókkal vannak tele, bizonyítékaként annak, hogy a földtörténet korábbi szakaszában a sziget a tengerfelszín alatt volt. A képződmény elején található a búvárok két kedvenc célpontja, a Blue Hole és a The Chimney.
Ninu-barlang
Ezt a barlangot 1888-ban fedezték fel. A földalatti járat színes alabástrom alakzatokat, függő és állő cseppkőképződményeket rejt magában. A 24 méter hosszú járat 18 méter széles, magánterületen található és egész évben látogatható.
Dingli sziklák
A sziklafal látványos megjelenése elsősorban a tengerről nézve bontakozik ki. A lovagrend uralma idején természetes erődítményként tekintettek rá. Ma elsősorban ideális célpontja egy sétának, remek kilátás nyílik róla a tengerre és a kis Fifla szigetre. A tenger felőli látványt már a középkorban igyekeztek kihasználni, a Szt. Mária templomot úgy építették meg, hogy uralja a sziklák felett látható égboltot. A település ma is tipikus mezőgazdasági falu képét nyújtja, keskeny és szeles utcáival. Erre találhatóak a "szekérnyomok"-nak nevezett, a neolitikumból származó sziklavájatok is. A fősziget legmagasabb pontjára, itt épült meg a Mária Magdaléne kápolna. A sziklák igazán látványosak a nyári naplementék idején.
Utazás - Málta - Nevezetességek